2012. június 10., vasárnap

Ilyenek vagyunk!

A Martin János Szakiskola első fejlesztési projektje az „Ilyenek vagyunk” (Érzékenyítő program) címet kapta. Azért választották ezt a fejlesztési tevékenységet, mivel ezáltal bővíthetik, erősíthetik partnerkapcsolataikat, erősíthetik a társadalmi esélyegyenlőséget és elfogadottságukat szervezeti értékeik bemutatása, feltárása révén.

Az érzékenyítés célja: "Tudatosan hatni és befolyásolni másokat"

A társadalom elfogadott szokásrendszere, a megszokott sémáktól eltérő (másság, kisebbség, fogyatékosság, stb.), az objektív, de a többségtől eltérő helyzettel kapcsolatban megértőbb, érzékenyebb környezet kialakítása. Az érzékenyítettek közvetlen tapasztalatok megélésével, saját élményen keresztül váljanak nyitottabbá a befogadásra és az elfogadásra. A cél elérése során megtapasztalhatják saját korlátaikat és határaikat is. Valamennyi korosztály számára kialakítottunk egy "programcsomagot", amely az életkori sajátosságoknak megfelelő tevékenységeken keresztül mutatja be a mozgáskorlátozottságból eredő akadályokat leküzdő, kompenzáló technikákat, eszközöket. Játékos formában próbálhatják ki a program résztvevői a különböző élethelyzeteket, saját testükön tapasztalhatják meg azokat a nehézségeket, melyekkel minden nap szembesül egy mozgáskorlátozott gyermek.

Cél, hogy a gyermekek bátran kérdezhessenek, hogy természetesen tudják kezelni azokat az embereket, akik segítségre szorulnak. Kellő empátiával, odafordulással alakítsanak ki kapcsolatokat, ennek megfelelően szocializálódjanak. Mindezek érdekében a város több intézményében érzékenyítő napokat tartottak. A képek magukért beszélnek! Érzékenyítő napjaink minden alkalommal nagy sikerrel zárultak, s több intézmény jelezte, hogy igényt tartanának rá.

Érzékenyítés magyar óra keretében (autizmus)

Fogyatékkal élő emberek és a művészet

Látássérültek megismerése és elfogadása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése